Mi az a rekreáció?

Rekreáció, avagy az életminőség tana.

Latin eredetű szó, mely a kezdetekben iskolai szünidőt jelentett.

A szó jelentése: a szabaddá tett idő eltöltésének kultúrája.

Ezen belül a jó közérzet, az egyéni jól-lét, az egyensúlyban levő és
egészségközpontú – aktív minőségi életalakítását, megteremtését is jelenti.

A kötött időtartamok (munka, társadalmi kötelezettség, családi feladatok, gondok megoldása) fáradtságának egyéni megoldású és szervezett keretű kipihenésére törekszik, egyénileg választott tevékenységeken keresztül, szórakoztató módon, miközben a munkavégző képesség helyreállítódása is megtörténik.

Az ember aktív kikapcsolódását, pihenését teremti meg.

A rekreáció egyik célja az ember egészségének megszilárdítása, illetve amennyiben szükség van rá, annak megújítása.

Cél lehet még: a harmonikus élet megformálása, ezáltal a jól megélt hosszú élet is egyaránt, ezen kívül fontos az alkotókedv, a megújulási készség és képesség lehetőségének biztosítása is.

Mindezek mellett elengedhetetlen a fizikai, lelki, szellemi és szociális teljesítő képesség javítása, helyreállítása, esetleg megalkotása, és természetesen állandósítása is.

A rekreáció figyelemfelkeltés az elkényelmesedő, sablon, és unalmas életmód ellen!

A tudás minősége, a sokoldalúság…

Minden korosztállyal speciálisan, és célirányosan foglalkozik, de ahhoz, hogy ez nagyon jól működjön, már gyermekkorban érdemes elkezdeni az erre a szemléletre való nevelést, amely a későbbiekben a generációs nevelésre épülhetne.

Ezek eszközéül szolgálhat a drámai katarzis élményétől a szórakozás legkülönbözőbb válfajain, a táncon, a játékon, a hobbitevékenységeken és a rendezvényeken át, a sport legkülönfélébb változatait is említjük, használjuk és alkalmazzuk.