Természetjárás - siklóernyőzés

A kirándulás a mozgásban gazdag életmód egyik érdekes és szórakoztató eszköze, az egészségmegőrzés egyik lehetősége. Helyszíne a természet, a világ legnagyobb és legtökéletesebb sportpályája. A hegycsúcs meghódítása, az erdő illata, a középkori várrom megtekintése maradandó emlék minden résztvevő számára. Jó játék lehet a terep és a térkép egyeztetése, amiben segítőtársunk (a túravezető mellett) az iránytű és a tájoló lehet.

A gyalogos kirándulásokhoz nem kell különleges felszerelés. Az öltözetünk legyen az időjárásnak megfelelő, réteges és kényelmes. A legfontosabb a lábbeli, amely tartja a lábfejet és a bokát. Ezekhez a túrákhoz elég egy jó sportcipő is. A hátizsák az erdőben nem csak kényelmes, hanem praktikus viselet a túrázók hátán. Legyen benne melegebb ruha és esőkabát (időjárás szerint), bicska, WC-papír, ragtapasz, nylon zacskó, a már említett térkép és tájoló, hosszú túra esetén fejlámpa és váltó zokni, valamint innivaló és a túra hosszának megfelelő mennyiségű élelem.

A monitor előtt csak virtuális túrát tehetsz. Hidd el az igazi sokkal jobb! Ez az élet minden területére igaz.

 

A repülés legszabadabb módja a siklóernyőzés

A hegyoldal mellett repülve csöndes izgalom és az elérhetetlen meghódításának édes érzése járja át a pilóta lelkét és mikor egy madárral együtt termikelve a pilóta, megérkezik a felhõ alá, úgy érzi, hogy isteni hatalommal bír.

Ejtõernyõ, amelyik vitorlázógép módjára repül. Kifejlõdése a 70-es években második felében indult el a hegymászók mentõernyõjébõl és a paplan ejtõernyõkbõl.

Az ernyõ lesikláson kívül alkalmas lejtõrepülésre és termikelésre, így távrepülésre is.

Magyarországon már repültek 150 km feletti távot.

A leggyakrabban hegyoldalakról indulnak el, de manapság a csörlõzés és a hátimotorral való repülés is nagyon elterjedt.

Ernyõ, beülõ, sisak a minimális felszerelés, ami kiegészíthetõ magasság-, vario és sebességmérõvel, rádióval.

A siklóernyõzés 1992 óta a Magyar Repülõ Szövetség tagja a Függõvitorlázó szakágban.

Repkedj, lebegj, szállj…velünk!